Arhitekt za notranjo opremo

POGOSTA VPRAŠANJA

v odnosu naročnik in arhitekt za notranjo opremo  


1. Prednosti opremljanja, če je k sodelovanju povabljen arhitekt za notranjo opremo oz. notranji oblikovalec

Če povabimo k sodelovanju arhitekta za notranjo opremo bo interier karseda funkcionalen in estetsko dovršen, stanovanje bo imelo rdečo nit, oblikovano bo v stilu in kot skladna celota. Notranji arhitekt mora biti tudi  poznavalec situacije na trgu, saj mora vedeti kateri produkti notranje opreme so visoko kakovostni in kje so dobavljivi, zato je pri načrtovanju notranje opreme pomembno sodelovanje z dobavitelji in izvajalci, katerim notranji oblikovalec na podlagi izkušenj zaupa zaradi njihove strokovnosti in kakovostne izvedbe.   

 

2. Kako potekajo razgovori in sodelovanje z notranjim oblikovalcem

Naročnik si mora razjasniti svoje želje in bivanjske navade ter jih zaupati notranjemu oblikovalcu, saj bo le na takšen način stanovanje lahko res dobro oblikovano in kot takšno pisano na kožo naročniku. Za dobro bivanjsko počutje niso merilo samo trendi, temveč predvsem usklajenost barv, materialov in oblik z bivanjskim stilom, ki je lasten naročniku.

Le na podlagi poglobljenih začetnih pogovorov z naročnikom lahko notranji oblikovalec pripravi idejno zasnovo stanovanja, ki se tekom ustvarjalnega procesa in sodelovanja razvije v odlično celostno podobo stanovanja.

 

3. Na kaj moramo biti pozorni pri sodelovanju z arhitektom za notranjo opremo 

Najpomembneje je, da se med naročnikom in arhitektom za notranjo opremo ustvari prava komunikacija oz. prava kemija. Naloga notranjega arhitekta je, da pozorno prisluhne željam in jih s svojim znanjem, izkušnjami in idejami nadgradi in sestavi v najbolj optimalne rešitve. Predvsem je pomembno, da je notranji arhitekt poznavalec materialov ali še bolje poznavalec delovnih procesov pri izdelavi notranje opreme. Ključno je poznavanje tehnološkega procesa pri pripravi pohištva saj se s takšnim poznavanjem notranji oblikovalec na pravi način loti oblikovanja pohištva, saj pozna materiale in tehnologijo in natančno ve, kako morajo biti izvedeni detajli.  

 

4. Kako je z izvedbo pohištva ter kako poteka sodelovanje z notranjim arhitektom/oblikovalcem za notranjo opremo

Zmotno je mišljenje, da je pohištvo po naročilu dražje od industrijsko izdelanega. Nobeno kakovostno pohištvo ni poceni. Prednost pri izdelavi pohištva po meri je, da ni omejitev s tipskimi elementi, torej, da se prostor ne prilagaja elementom  notranje opreme, temveč se notranja oprema prilagodi prostoru. Izkušen notranji oblikovalec sodeluje s preizkušenimi mizarji, ki izdelajo pohištvo kvalitetno in natančno po njegovih načrtih. Zato je vsekakor najboljše zaupati priporočilu za mizarja, ki ga poda notranji oblikovalec.

 

 

5. Kakšna je cena za notranje oblikovanje in približna cena dela, ki  ga zaračunajo notranji arhitekti    

Notranji arhitekt je tista oseba, ki lahko naročniku veliko denarja zapravi ali pa privarčuje. Zato je potrebno aktivno sodelovanje med naročnikom in arhitektom, saj le tako lahko naročnik dobi tisto, kar želi. Oblikovanje notranje opreme je težko ovrednotiti zgolj po kvadratnih metrih prostorov, zato je pred oceno dela potrebno predložiti izhodiščni tloris in podati želje glede notranje opreme.

.