POGOSTA VPRAŠANJA

v odnosu naročnik in arhitekt za notranjo opremo  


1. Prednosti opremljanja, če je k sodelovanju povabljen  arhitekt za notranjo opremo

Prednost sodelovanja z arhitektom za notranjo opremo je v tem, da bo interier hkrati funkcionalen in estetstko dovršen. Poenostavljeno rečeno je najbolje, da ima hiša opremo, ki ima rep in glavo, da je oblikovana kot celota-od tal do stropa. Tudi strošek za načrtovanje opreme se vam bo, kot naročniku, lahko povrnil. Kako? Ker se profesionalno ukvarjamo z načrtovanjem notranje opreme moramo biti  poznavalci situacije na trgu. Na primer, pri izbiri parketa moramo vedeti kateri parketi so kvalitetni in cenovno ugodni in kje so dobavljivi. Sodelujemo z izvajalci oz. dobavitelji, katerim je vredno zaupati in imajo zmerne cene, glede na njihovo kvaliteto.

 

2. Sam postopek od začetnih dogovorov naprej (na kaj se mora naročnik pripraviti, kaj mora razjasniti ali se odločiti pred razgovorom ali v začetni fazi projekta)


Kot naš naročnik imate sigurno svoje specifične želje in navade bivanja, zato nam jih boste zaupali. Naša naloga je, da vas pozorno poslušamo in te želje prenesemo na papir in jih s svojim znanjem, izkušnjami in idejami nadgradimo in sestavimo v najbolj optimalne in sprejemljive rešitve za vas. Na primer, kadar gre za načrtovanje kuhinje je potrebno povedati ,kaj shranjujete v kuhinji ,koliko posode imate ,kakšne zaloge hrane so običajno v kuhinji. Pomembno je vedeti, kakšne velikosti bodo gospodinjski aparati, kakšno število gospodinjskih članov jih bo uporabljalo. Priporočljivo je, da poveste, kakšni materiali in barve so vam blizu, da se boste v kuhinji dobro počutili. To pohištvo bo samo za vas, vam pisano na kožo. Za dobro počutje niso merilo samo trendi, usklajenost barv, materialov in oblik.

 

3. Kako potekajo sami razgovori in sodelovanje z arhitektom za notranjo opremo

Na podlagi začetnih pogovorov se pripravi idejna zasnova pohištva v 3D barvni računalniški risbi. Tako boste dobili predstavo, koliko pohištva vaše stanovanje sploh prenese, kakšna bo njegova funkcionalnost in kako bo oblikovano. Za idejne skice si morate kot naročnik vzeti dovolj časa, da jih pregledate, le tako boste s končnimi rešitvami zadovoljni. Včasih je potreben tudi kakšen kompromis glede estetike in funkcionalnosti. Ko so korekture zaključene, se bo na vašo željo pripravila še vizualizacija, fotorealistična predstavitev interierja. Tako boste dobili popolno predstavo svojega novega pohištva z izbranimi materiali in barvami.

 

4. Na kaj moramo biti pozorni pri sodelovanju z arhitektom za notranjo opremo (reference, izkušnje, predhodni projekti, način dela, komunikacija, stili ali drugi elementi, ki jih preferira in s tem povezani stroški,...).

Priporočamo, da greste na  razgovor k več notranjim arhitektom. Na podlagi prvega razgovora boste ugotovili, komu lahko zaupate ureditev vaših prostorov. Najpomembneje je, da je med naročnikom in arhitektom za notranjo opremo prava komunikacija. Prepričani morate biti, da arhitekt za notranjo opremo zna prisluhniti vašim željam, le tako bo končni rezultat  zadovoljiv. Ker smo sami  poznavalci delovnega procesa v mizarski delavnici in tehnološke priprave za pohištvo, se s tem znanjem  drugače lotimo oblikovanja pohištva, ker poznamo  materiale in tehnologijo. Natančno vemo, kako morajo biti izvedeni detajli.  Želimo si, da se boste v novo urejenem stanovanju res prijetno počutili in ga z veseljem in ponosom pokazali. To je naš cilj.

 

5. Kako je z izvedbo pohištva ter kako poteka sodelovanje z arhitektom za notranjo opremo v tej fazi

Zmotno je mišljenje, da je pohištvo po naročilu dražje od industrijsko izdelanega. Nobeno kakovostno pohištvo ni poceni. Prednost pri izdelavi pohištva po naročilu je, da niste omejeni s tipskimi elementi, da ni merskega  prilagajanja. Sodelujemo s preizkušenimi mizarji, ki izdelajo pohištvo kvalitetno in natančno po naših načrti. Zato je priporočilo za mizarja, ki ga poda arhitekt za notranjo opremo, dobro upoštevati ali vsaj vzeti, kot izhodišče pri pridobivanju ponudb.

 

6. Opis sodelovanja do zaključka projekta in tudi kasneje;

Na željo naročnika lahko bedimo tudi nad izvedbo pohištva in vršimo nadzor nad tehnološko pripravo , nad  delovnim      procesom v mizarski delavnici in nad montažo. Nadzorujemo  pravi izbor materialov, natančnost izvedbe detajlov, preverjamo ali je mizar uporabil predpisana okovja, da ni morda poenostavil  rešitev.

 

7. Približna cena dela, ki  ga zaračunajo oblikovalci/arhitekti    

Glede cene lahko povemo, da je arhitekt  tista oseba, ki lahko naročniku veliko denarja zapravi ali pa privarčuje. Zato je potrebno aktivno sodelovanje med naročnikom in arhitektom, saj le tako lahko kot naročnik  dobite tisto, kar želite. Najcenejši načrt vsekakor ni pogoj za najcenejšo končno izdelavo.

Na prvem srečanju se pogovorimo o Vaših željah in pričakovanjih .Na podlagi prvega razgovora  in izhodiščnega tlorisa stanovanja lahko podamo oceno našega dela.