MANSARDA

NINA


Za družino s tremi majhnimi otroci je prvo stanovanje postalo povsem pretesno.

V neizkoriščeni mansardi nad poslovnimi prostori se je ponujala velika prazna površina, a lastnika nista vedela, kako bi jo lahko najbolje izkoristila. Želela sta , da bi pridobila tri enakovredne otroške sobe, otroško kopalnico, spalno suito staršev, dnevno bivalni prostor ter utility in v kolikor bi bilo možno še manjši kabinet. Želja je bilo veliko, a smo jih zlahka izpolnili, ker omejitev pri načrtovanju notranje opreme pravzaprav nismo imeli, razen dveh obstoječih predelnih sten, ki pa nista predstavljali težke ovire.

Da smo lahko optimalno izkoristili vso kvadraturo mansarde, ki je bila na voljo je bilo potrebno kar nekaj gradbenih posegov. Zaradi prijetnejšega in bolj praktičnega dostopa je bilo potrebno dozidati novo stopnišče. Da smo pridobili več stojne višine je bilo nujno dvigniti streho in umestiti strešna okna, saj je bilo podstrešje skorajda brez naravne svetlobe. Panoramska vrata so še dodatno obogatila prostor s svetlobo in narekovala tudi pozicijo balkona..

Iz temačnega podstrešja, katerega edini atribut je bila velika kvadratura, je nastalo veliko, svetlo in prijazno stanovanje

v katerem ima lahko vsak družinski član svoj kotiček samo zase, hkrati pa ostaja še vedno zadosti prostora v dnevno bivalnem prostoru, kadar je vsa družina zbrana skupaj. 


Lokacija: Dolenjska

Adaptacija mansarde

Stanovanjska površina 140 m2

Izvedeno 2020